Acest site foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare. Daca folositi website-ul nostru, sunteti de acord cu salvarea de cookie-uri in calculatorul / dispozitivul dumneavoastra. Pentru mai multe optiuni cu privire la cookies, accesati sectiunea setari a browser-ului dumneavoastra.

Turmericul – condimentul auriu

08.10.2020

Turmericul – condimentul auriu

Vremurile în care sarea şi piperul erau singurele condimente folosite în mâncare sunt demult apuse; astăzi, aromatizăm preparatele culinare cu rozmarin, cardamon, schinduf, şofran şi alte mirodenii exotice ce conferă o aromă aparte acestora.

Din această categorie face parte şi turmericul, un condiment foarte apreciat în India și folosit la rândul lui pentru a face curry. Turmericul și-a câștigat treptat popularitatea și în alte colțuri ale lumii.

Adesesea, turmericul este numit și curcuma, însă există o diferență între cei doi termeni.

 

Ce este curcuma

În lume există peste 130 de specii de curcuma. Această plantă își are originile în sudul Asiei și nordul Australiei, fiind folosită de peste 4000 de ani.

Se utilizează cu precădere în India, atât în bucătărie datorită aromei și culorii pe care le-o dă preparatelor, dar și ca remediu natural, grație proprietăților sale terapeutice.

Speciile de curcuma se deosebesc prin frunzele lungi și lanceolate ce au culoarea verde deschis. Florile plantelor au culori diferite, în funcție de fiecare specie, iar înmulțirea plantelor are loc doar prin replantarea rizomilor.

 

Turmericul, frate cu ghimbirul

Originar din Asia de sud-est, turmericul este una dintre speciile de curcuma, ce se cultivă de mai bine de 200 de ani. India este în prezent cel mai mare producător, realizând circa 80% din producția mondială. Acesta se mai cultivă și în America de Sud, Indonezia și sporadic în Africa.

Turmericul este înrudit cu ghimbirul, ambele plante făcând parte din familia Zingiberaceae. Deşi se aseamănă foarte mult, mai ales din punct de vedere al aspectului, turmericul se remarcă prin gust şi culoarea intensă de galben-portocaliu, astfel că este cunoscut și sub denumirea de șofran indian.

Condimentul turmeric este obţinut din rădăcina plantei Curcuma Longa. Procesul de obținere a pulberii de turmeric este destul de complex.

Rizomii sunt așezați în cuve mari de fier și, ulterior, se fierb între 40-45 de minute sau 6 ore, în funcție de soi. După ce au fiert, rizomii sunt îndepărtați din apă și uscați la soare imediat, pentru a preveni fierberea lor în exces. Atunci când rizomii scot un sunet metalic la atingere, înseamnă că aceștia sunt suficient de uscați și pot fi măcinați pentru a obține pulberea de turmeric.

YTY3NDQ4Zm