Celulita este o stare ce se caracterizeaza prin depuneri de tesut adipos (grasime) cu repartizare neuniforma sub piele.
Cauzele aparitiei celulitei nu sunt perfect cunoscute. Cand se vorbeste despre celulita si cauzele ei, se poate vorbi despre problemele hormonale, probleme ale tesuturilor conjunctive, procese inflamatorii, comportament alimentar nerational.
De aceea trebuie facuta o diferenta foarte clara intre celulita care este o afectiune inflamatorie si care trebuie abordata din perspectiva medicala si celulita despre care se vorbeste in estetica, care are cauze comportamentale si care poate fi tratata prin masaj anticelulitic (anticelulita).
Celulita poate apare atat in cazul persoanelor slabe cat si in cazul persoanelor cu exces ponderal, in cazul acestora din urma celulita este mult mai vizibila. Orice persoana poate avea celulita, indiferent de varsta si sex.
Existenta celulitei se caracterizeaza prin acumularea locala de grasime ceea ce, intr-o prima faza, da pielii un aspect de "coaja de portocala". In stadiile avansate de celulita denivelarile pielii devin in ce in ce mai vizibile, grasimile acumulandu-se in cantitati mari sub forma de noduli.
Exista situatii in care aparitia excesului ponderal si a celulitei este favorizata : gurmanzi, sedentari, cei care au un comportament alimentar incorect, folosirea unor substante care influenteaza negativ echilibrul hormonal al organismului.
De asemenea, persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la celulita fata de persoanele de sex masculin - se considera ca celulita afecteaza aproximativ 85 % dintre femei - datorita structurii diferite a tesutului subcutanat si a dispozitiei anatomice a tesutului adipos din hipoderm.
Pentru a intelege celulita - distribuirea neuniforma a tesutului adipos - cu aspectul ei de "coaja de portocala" (care are diferite grade), trebuie sa intelegem structura dermului, a pielii.
Pielea are mai multe straturi. In unul dintre straturile profunde se formeaza o retea de fibre (colagen) ca o "plasa" in ochiurile careia se "prind" celulele grase - adipocitele.
Daca structura colagenului nu are o calitate optima, reteaua formata ("plasa") va avea ochiuri neuniforme iar adipocitele care se vor dispune sa umple aceste goluri vor da aspectul de celulita.
Structura colagenului este influentata genetic, de vascularizatia locala, de echilibrul hormonal, de stilul nostru de viata.
Celulita datorata unui comportament favorizant (comportament alimentar anormal, sedentarism) poate fi eliminata prin masaj anticelulitic. Bineinteles, rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat tratamentul se incepe mai devreme.
Un masaj anticelulitic (masaj anticelulita) are drept scop indepartarea celulitei, remodelarea aspectului tesutului adipos.
Dintre remediile naturale impotriva celulitei, masajul anticelulitic ocupa un loc important fiind o posibila rezolvare de care trebuie tinut seama.
Masajul anticelulitic influenteaza metabolismul celular si sistemul glandular, printr-un consum accelerat de calorii, eliminarea excesului de apa retinuta in tesut, in scopul scaderii in greutate.
De asemenea, masajul anticelulitic are ca urmare o imbunatatire a circulatiei sangelui, o activare a sistemului venos in scopul eliminarii mai rapide a reziduurilor metabolice acumulate la nivelul celular, un efect de drenaj limfatic local, in acest fel ameliorandu-se si elasticitatea si tonusul pielii si tesuturilor subcutanate.
Manevrele de masaj anticelulitic sunt locale - doar in zonele afectate (abdomen, fese, picioare, brate), au o viteza sustinuta si alterneaza de la manevre profunde la superficiale, de la manevrele rapide la cele cu efect relaxant, fiind miscari active - pasive si pasive cu rezistenta.
Efectul anticelulitic al masajului este amplificat de folosirea unor creme si produse anticelulitice.
Frecventa si numarul sedintelor de masaj anticelulitic se stabilesc in functie de gradul de celulita si de excesul ponderal al persoanei.
Pentru mentinerea rezultatelor o cat mai lunga perioada de timp, trebuie sa se adopte un stil de viata sanatos - activitate fizica sustinuta (fitness, gimnastica aerobica), regim alimentar sanatos (este esentiala pastrarea unui echilibru intre aportul alimentar si consumul de energie), sauna.
Toate acestea au ca scop un aport normal de elemente nutritive, eliminare a toxinelor si excesului de apa din organism.
Sursa: https://www.cdt-babes.ro/articole/masaj-anticelulitic-celulita.php