Asa-zisele „leacuri babesti” au fost scoase din sertare prafuite si sunt acum in atenţia multor oameni care folosesc remedii naturale pentru a vindeca sau alina suferinţele fizice sau mentale.
Mai ales in aceasta perioada, cand accesul la vitamine naturale este redus, iar de lumina soarelui ne bucuram rar, este important sa ne orientam catre fructe, legume si ceaiuri naturale pentru a spori imunitatea organismului.
Iata 5 plante care nu trebuie sa lipseasca din casa ta in acest anotimp, fie ca le folosesti uscate, ca tincturi, creme, ceai sau uleiuri esenţiale.
Coada-soricelului (Achillea millefolium)
Este o planta miraculoasa, cu aplicaţii in diverse afecţiuni. Uleiul volatil pe care il conţin frunzele si florile este calmant gastric si intestinal, antiinflamator, ajuta in crizele de fiere si este expectorant in raceli si gripa.
Se foloseste extern, sub forma compreselor de ceai sau a frecţiei cu ulei esenţial diluat in cazul oboselii, durerilor musculare si in tratarea ranilor si a taieturilor.
Ceaiul preparat din flori si frunze este un remediu natural in vindecarea durerilor menstruale, ameliorarea constipaţiei si eliminarea viermilor intestinali. Se recomanda o mana de planta la 1 l ceai, care se bea pe parcursul unei zile, preferabil neindulcit.
Urzica (Urtica dioica)
Ajuta in tratarea hemoroizilor, bronsitelor, durerilor de cap, gingivitei si amigdalitei, la eliminarea nisipului de la rinichi.
Ceaiul din frunze de urzica ajuta in tuse si dureri in piept cauzate de bronsita.
Ceaiul de urzica se poate utiliza si extern, ca bai sau in comprese pentru tratarea ranilor, eczemelor, arsurilor.
In cosmetica se foloseste drept masca pentru par, caruia ii confera stralucire si rezistenţa.
Din plantele proaspete, poţi face tinctura de urzici, care se recomanda in uzul extern pentru tratarea varicelor. Planta spalata bine si marunţita se introduce intr-o sticla, peste care se toarna rachiu de secara de 40 grade. Se lasa la macerat doua saptamani intr-un spaţiu racoros. Se aplica pe locurile afectate de 2 ori pe zi, prin tamponare usoara.
Papadia (Taraxacum officinale)
Dupa lunile de iarna, incarcate cu mancare grea, o cura de ceai de papadie pentru a curaţa ficatul este binevenita.
Tulpinile se folosesc in salate sau ceai, pentru a ameliora hepatita cronica sau a normaliza glicemia.
Radacinile au acţiune sudorifica, diuretica, depurativa, iar florile ajuta in litiaze biliare si renale, eczeme, acnee, guta, astenie, anemie, obezitate, boli de rinichi si tulburari de metabolism.
In cosmetica se foloseste sucul din radacina de papadie pentru indepartarea petelor si a pistruilor, eliminarea negilor si curaţarea tenului.
Ceaiul se face din doua linguriţe radacini de papadie, marunţite fin, fierte timp de 15 minute in 250 ml apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Tinctura de papadie se face din radacini de papadie uscate (10 g), macerate timp de 10 zile in 100 ml alcool de 70 grade. Din aceasta se pun 15 picaturi de doua ori pe zi in 100 ml apa si se bea inaintea meselor principale.
Valeriana (Valeriana officinalis)
Se foloseste in tratarea tahicardiei, a crampelor stomacale, balonarilor, diareei si a durerilor de inima, precum si la diminuarea durerilor menstruale.
Pe plan psihologic, ajuta la calmarea nervilor, inlaturarea stresului, tratarea insomniilor, a migrenelor, a oboselii, diminuarea anxietaţii si cresterea capacitaţii de concentrare.
Ceaiul se bea seara, inainte de culcare, iar tinctura de valeriana se dilueaza in apa si se bea pe parcursul unei zile.
Roiniţa (Melissa officinalis)
Pe plan fizic, planta ajuta la indepartarea gazelor din stomac, calmeaza spasmele stomacale si starile de voma la femeile gravide.
Pe plan mental, ajuta la tratarea starilor nervoase si la atenuarea anxietaţii, precum si in dureri de cap sau pierderea temporara a cunostinţei.
Este important sa nu confunzi roiniţa (cu flori albe cu nuanţe galbui-liliachii) cu mataciunea (Dracocephalum moldavica), care are flori albastru-violacee sau cu catusnica (flori alb murdar), deoarece restul plantei si mirosul este asemanator.
Roiniţa se poate folosi si in bai, pentru vindecarea ranilor, deoarece are efect cicatrizant si antiseptic.