Afinele umplu pietele in timpul verii, in doua variante: cele de padure si cele de cultura. Cele de padure sunt mai mici, mai inchise la culoare, putin mai acrisoare si mai aromate. Cele de cultura sunt mai mari, cu o culoare mai deschisa, spre violet, si cu o aroma mai putin intensa.
Indiferent pe care le alegi, te poti bucura de aceleasi beneficii, cu conditia ca afinele sa fie cat mai proaspete. In afara sezonului cald, poti opta si pentru afine congelate, care pastreaza aproximativ 90% din substantele nutritive.
Afinele sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri in scopuri terapeutice, incepand de la tratarea infectiilor si pana la combaterea inflamatiei si a durerilor articulare.
Ce nutrienti si vitamine contin micile afine
Aceste fructe mici si pline de puteri vindecatoare sunt extrem de bogate in antioxidanti si vitamina C, esentiale pentru un sistem imunitar puternic si pentru lupta cu toxinele din mediu.
Pe langa acestea, afinele contin si vitamine din complexul B, vitaminele A si E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu si cupru.
Datorita acestui mix unic de vitamine si minerale, afinele pot fi numite fara retineri unele dintre cele mai sanatoase fructe pe care le putem include in dieta.
De altfel, iti recomandam sa consumi afine cel putin de 2-3 ori pe saptamana, in plin sezon. Avantajul este ca le poti combina cu aproape orice: sucuri sau smoothie, deserturi, salate de fructe, salate cu legume si branzeturi, in iaurt alaturi de tarate sau le poti manca pur si simplu crude, ca gustare intre mese.
Afinele topesc grasimea de pe abdomen
Da, ai auzit bine. Afinele pot "tinti" grasimea fix in locurile cele mai importante pentru tine. Mai multe studii realizate de specialisti au dovedit ca afinele nu doar te ajuta sa slabesti, dar fac minuni in cazul persoanelor cu grasime acumulata in zona abdominala. Si cand ne gandim ca aceasta zona este legata strans si de aparitia obezitatii, afinele par supereroi.
Toate aceste puteri se datoreaza complexului de antioxidanti si proprietatilor diuretice. Afinele incurajeaza corpul sa elimine toxinele odata cu surplusul de apa, dar si sa metabolizeze mai rapid si intr-un mod diferit, astfel incat sa arda din depozitele pe care le are deja, mai mult decat din ce mananca pe moment.
Afinele regleaza tranzitul intestinal si ajuta in procesul fiziologic de detoxifiere
Bogate in fibre, afinele sunt importante si pentru sistemul tau digestiv. Si cand spunem bogate in fibre, ne referim la 4-5 grame intr-o singura cana de afine.
Daca le combini si cu cereale integrale si iaurt, deja ai o portie binemeritata de fibre, suficienta pentru o zi.
Fibrele, antioxidantii si alte substante active din afine lucreaza pe mai multe fronturi. In primul rand, regleaza digestia, echilibreaza flora intestinala si te scapa de probleme digestive ca indigestia, constipatia, diareea sau crampele.
In al doilea rand, detoxifica rinichii, ficatul si colonul, sustinand regenerarea acestora si vindecarea lor in caz de intoxicatie sau infectie.
Afinele te apara de boli neurologice, cardiovasculare si de cancer
De fiecare data cand mananci o afina, gandeste-te ca mii de celule din corpul tau iti multumesc. Si asta fiindca afinele au capacitatea de a insanatosi celulele si de a distruge formatiunile cu risc tumoral. Flavonoidele din afine protejeaza tesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Tot afinele pot reduce riscul de boli cardiovasculare si boli degenerative ale sistemului nervos. Au efecte benefice asupra hipertensiunii, reduc colesterolul, regleaza nivelul de zahar din sange, mentin sanatatea arterelor si a muschilor inimii.
In plus, faciliteaza circulatia sangelui catre creier, imbunatatind astfel oxigenarea acestuia. Sustin regenerarea celulelor neuronale si stopeaza evolutia unor afectiuni cum sunt dementa sau Alzheimer.
Poti privi afinele ca pe o metoda excelenta de a preveni aproape orice tip de afectiune, in primul rand fiindca sunt o sursa de vitamine si minerale, dar si fiindca actioneaza direct asupra dezechilibrelor care se produc in organism.
Pe scurt, efectele benefice ale afinelor:
-
Sarace in calorii, insa bogate din punct de vedere al nutrientilor,
-
Proprietati antioxidante,
-
Proprietati antivirale si antibacteriene,
-
Sanatoase pentru ochi,
-
Reduc riscul de cancer.