“Alergia este o reactie anormala, disproportionata, exagerata si excesiva a sistemului imunitar al unui organism, fata de antigene exogene care sunt bine tolerate de subiectii normali. Alergia este o reactie de hipersensibilitate a unui organism, initiata prin mecanisme imunologice. Alergia (reactia) poate fi mediata prin anticorpi sau prin celule ale sistemului imunitar” (ro.wikipedia.org).
Insa, din pacate, deseori suntem dependenti de alimente la care avem alergie.
Reactiile la ele pot merge de la stari de oboseala inexplicabile, la buze umflate, mancarimi pe piele sau simptome si mai grave, care pot duce chiar la deces.
Ce alimente consumati zilnic, care nu va fac bine? Este o intrebare buna, cu care putem incepe, cand discutam despre alergiile alimentare.
Alergiile alimentare pot sa apara la orice varsta, inclusiv in cazul unor alimente pe care le mancati fara probleme in trecut.
Prin alimentatie echilibrata putem preveni sau chiar combate alergiile.
De exemplu, pentru preperarea salatelor putem folosi arpagic, kumquat (fruct tropical din familia citricelor cu gust fin, acrisor si coaja cu forme de solzi) care se taie in felii subtiri, fiind bogat in vitamin C. Asta ajuta flora intestinala si ofera uleiuri esentiale, iar arpagicul este un foarte bun protector.
Alergenii alimentari sunt de obicei proteine partial digerate.
La contactul dintre alimente si celulele mastocite ale tractului digestiv se elibereaza histamina, ca atunci cand aveti alergie la fan, dar asta se intampla in tractul gastro-intestinal si are consecinte in zone mult mai indepartate (de exemplu gandirea tulbure sau ingrasarea).
Cand mancam un aliment la care suntem alergici sau sensibili, corpul nostru raspunde cu o descarcare de adrenalina si cortisol. Temporar, aceasta ne da senzatia de energie. Apoi urmeaza inevitabila cadere care ne lipseste de energia reala. Si asa ajungem dependenti de alimentele care ne fac rau.
Probabil ca alergiile alimentare dateaza din preistorie, dar termenul in sine, este relativ nou si dateaza din 1906, cand medicul vienez Clemens von Pirquet a “inventat” cuvantul alergie, pentru a defini simptomele pacientilor care reactioneaza la alergeni exteriori, inclusiv cei alimentari.
De-a lungul secolelor alergiile alimentare au fost probabil diagnosticate gresit, ca boli cu diferite alte cauze.
Cu ce ne confruntam asadar, cu alergii sau cu intoleranta?
Orice aliment poate cauza alergii. Pana la 20% din populatia din diverse zone ale lumii crede ca are alergii alimentare, dar numai 1-2% dintre oameni au asa ceva cu adevarat.
Totusi, se estimeaza ca, la nivel global sunt aproximativ 200 de milioane de suferinzi de diverse forme de alergie.
Dar si milioane de oameni cu alergii sunt diagnosticati gresit. Li se prescriu antidepresive, sau medicii ii ignora pur si simplu fiindca simptomele par aleatorii.
Puteti face analize de sange care arata alergiile majore, insa este posibil ca unele sensibilitati sa nu fie detectate.
Daca nu este vorba de alergii care implica sistemul imunitar, alte cauze ale intolerantei la alimente ar putea fi numai enzime deficitare. In acest scop trebuie sa consumam alimente amarui precum papadia, salata sau chiar anghinarea. Folosim alimente amarui in locul enzimelor digestive, cu exceptia cazurilor genetice de lipsa de enzime.
Distrugerea florei poate fi cauzata si de medicamente ca aspirina sau alte antiinflamatoare, sau de afectiuni ale ficatului care pot fi combatute cu schizandra (Schizandra Chinensis – planta originala din China; se mai numeste si Wu Wei Zi sau “fructul cu cinci gusturi” – MTC).
Flora poate fi distrusa si in urma unei crize de gastroenterita. In asemenea cazuri trebuie sa cautam o toxinfectie recenta. Problemele de acest fel se remediaza folosind spanac, care curata tractul intestinal inferior. Sucul de spanac se consuma pe stomacul gol, 75 – 100 ml de trei ori/zi sau de cate ori doriti, pana cand vedeti ca puteti consuma o gama larga de alimente.