Daca am sta stramb si am judeca drept, ne-am da seama ca de multe ori inamicul principal al propriei persoane suntem noi insine.
Aruncam vina pe unul si pe altul pentru insuccesele noastre, cand de fapt exista „dusmani interiori“ care nu ne dau voie sa progresam.
Cu alte cuvinte, ne autosabotam calea spre implinire.
Ai ganduri „dar daca as fi facut asa“ sau „da, dar…“, „de-as avea mai multi bani“, „daca nu m-as fi angajat la…“, „daca seful m-ar fi sprijinit, as fi avansat“, „as fi putut, dar am avut o copilarie grea“ sau „nu sunt suficient de bogat, talentat, inteligent“?
Atunci nu faci altceva decat sa te obstructionezi singur in obtinerea succesului.
De cate ori nu ti-ai pus intrebarea: „De ce am facut asta? Nu puteam sa mai stau? Am plecat ca sa rup relatia, asa cum am plecat de fiecare data“, „As fi putut sa ma abtin aseara de la tort… Stiu doar ca sunt la dieta si vreau sa am o greutate normala“ sau „De ce nu am cerut sa mi se mareasca salariul? Ceilalti au cerut si au primit raspuns pozitiv“?
Esti sigur pe tine in legatura cu ce ar trebui facut, poti sa insiruiesti toate motivele logice si totusi sfarsesti prin a face exact pe dos.
De ce? Din cauza autosabotajului!
Procesul de autosabotare se refera la limitarea de la a obtine ceea ce iti doresti din cauza unor frici neidentificate, a lipsei increderii in sine si a imaginii negative. Autosabotajul include o combinatie de ganduri negative, sentimente si actiuni ce creeaza un obstacol catre succes, luptand impotriva propriilor tale interese.
Cateva motive pentru care ne autosabotam
Teama de succes – experienta ta de viata sau a celorlalti iti conditioneaza mintea sa te porti intr-o anumita maniera. Poate ca ai observat ca ceilalti au devenit ostili cand prietenii tai au avut succes sau ti-e teama ca, daca vei reusi, ceilalti vor avea de la tine asteptari si mai mari. Astfel, subconstientul asociaza succesul cu teama sau durerea. De fiecare data cand te apropii de succes, subconstientul va stimula autosabotarea si vei esua.
Lipsa valorizarii de sine – ai credinte ca nu esti facut pentru succes, pentru relatii bune sau pentru bani, simti ca nu meriti sa ai toate astea, pentru ca nu esti valoros. Aceasta credinta ca nu meriti sa ai tot ce e mai bun vine din stima de sine scazuta si dintr-o lipsa de apreciere a propriei persoane.
Lipsa increderii in sine – nu ai incredere in propriile abilitati si simti ca ai obiective nerealiste. Modalitatea proprie de a reactiona la orice situatie este „nu pot“ si iti vin la ureche soapte precum „e complicat, tine-te departe“.
Negarea propriului eu – acest comportament se manifesta in forma „doar ca sa te multumesc, fie“, desi tu ai vrea sa spui „nu, nu vreau“. De cate ori vei face ceva pe care nu vrei sa-l faci sau nu iti place sa-l faci, iti negi propriul spirit, sabotandu-ti propriile dorinte si dreptul de a-ti trai viata asa cum este ea.
Cum sa nu iti faci rau cu mana ta
Identifica si accepta toate comportamentele de autosabotare – unele au de-a face cu banii, altele cu succesul, altele cu relatiile.
A realiza care sunt domeniile vietii in care nu-ti ies lucrurile este primul pas pentru a invata sa le accepti si cel mai important pas pentru a depasi comportamentul de autosabotaj.
Inceteaza sa iti gasesti scuze si asuma-ti responsabilitati – nu te mai invinovati pe tine, pe altii sau destinul pentru toate lucrurile care nu merg bine in viata ta. Ar fi timpul sa intelegi ca numai tu esti raspunzator pentru esecurile tale si numai tu ai puterea de a schimba lucrurile in bine.
Vizualizeaza-te pozitiv si construieste-ti un discurs interior pozitiv – odata ce ai preluat responsabilitatea si ai facut planuri de schimbare, pune-le in actiune.
Pentru a te schimba, ar trebui sa treci la actiune.
Incepe cu schimbarea imaginii despre tine. Imaginarea pozitiva este o metoda prin care creezi imagini vii cu ceea ce vrei sa realizezi si ca sa experimentezi placerea dorintelor implinite. In mod constient permite-i mintii tale sa vizualizeze aceasta imagine de cateva ori pe zi si in curand vei crede in visul tau si vei face eforturi sa se intample.
Esti in permanenta comunicare cu vocea ta interioara si in cea mai mare parte a timpului ea este negativa si te indeparteaza de la realizarea scopurilor tale. Fa un efort si asculta vocea interioara, inlocuieste fiecare cuvant, fraza sau gand cu unul pozitiv. Treptat, vei produce schimbarea interioara si vei deveni mai increzator, capabil si cu o imagine corecta a valorii de sine.
Daca simti ca nu esti capabil sa depasesti actiunea de autosabotaj, cere ajutor. Fie ca apelezi la terapia de grup sau individuala, ai nevoie de cineva care sa te ajute sa identifici ce tip de comportamente specifice duc la insucces sau autodistrugere, cum iti „tai singur craca de sub picioare“.
Te va ajuta sa iti descoperi gandurile subconstiente care te submineaza si sa gasesti caile potrivite pentru a le depasi.
Intotdeauna alege ceea ce iti doresti sa faci si lucrurile in care crezi, dedica-ti apoi timpul pentru a le duce la indeplinire.
Nimeni nu te poate opri sa ai viata pe care o doresti, decat Tu Insati!
Asa ca fii autorul de succes al propriei tale vieti! Macar incearca sa nu te mai autosabotezi!