Slabe sau plinute, inalte sau minione, tinere sau… mature, toate avem celulita intr-o masura sau alta. Sau ma rog, aproape toate, pentru ca ce mai conteaza 10% norocoase si fericite fata de 90% triste si descurajate?
Chiar daca nu avem puterea sa o recunoastem, in sufletul nostru stim ca nu ne putem declara invinse, nu putem „coabita“ linistite alaturi de un dusman de moarte, prin urmare batalia va ramane in continuare deschisa.
Recomandarea SanaVital: Masaj general (abonament) + Crema anticelulitica Contrast
De ce trebuie sa fie un razboi asa de greu?
Raspunsul e simplu si in acelasi timp necrutator: celulita este un fenomen biologic natural iar solutiile impotriva ei sunt putin eficiente, cer rabdare, perseverenta si efort! Iar razboiul nu presupune o singura lupta, trebuie sa actionam pe toate planurile: ereditate, hormoni, nutritie, stres, sistem circulator, sedentarism si, nu in ultimul rand, trebuie sa acceptam destinul de a fi femei.
Da, doamnelor, din pacate „coaja de portocala“ este o trasatura tipic feminina (sub 2% din barbati sunt atinsi de acest flagel) si suntem sortite sa o avem. Cu alte cuvinte, este normal sa te plangi din cauza ei si anormal sa spui ca nu stii ce inseamna!
Pe langa faptul ca nu ne nastem egale in fata celulitei (numarul de celule adipoase difera de la o femeie la alta), pe parcursul vietii exista o multitudine de factori si obiceiuri personale care isi pun amprenta asupra acestei mosteniri genetice, influentand-o uneori in bine si cel mai adesea in rau. In pofida caracterului ei odios, celulita face parte din statutul de femeie.
Factorii care favorizeaza aparitia celulitei
Profilul genetic
A fi femeie inseamna sa „beneficiezi“ de repartitia ginoida a grasimii (pe solduri, fese si coapse) determinata de cromozomul X, spre deosebire de barbati la care cromozomul Y aduce mai multa masa musculara si depozite de grasime pe brate si abdomen (repartitie androida).
Grasimea situata in partea inferioara a corpului le permite femeilor sa faca fata unor situatii speciale (sarcina, alaptare), dar este si zona favorabila aparitiei si dezvoltarii celulitei.
Anatomia pielii
Nici „arhitectura“ cutanata nu respecta egalitatea dintre sexe, lobii de grasime fiind mai mari la femei fata de barbati.
Structura tesutului adipos este si ea fundamental diferita: la femei grasimea este strabatuta de membrane fibroase fine orientate perpendicular spre suprafata pielii, in timp ce la barbati aceste membrane sunt mult mai groase si au o directie oblica, spre muschi, fiind ancorate in profunzime.
Aspectul lobulilor de grasime feminini va fi similar cu cel al unei saltele de pat, formand mici denivelari sau „bule“ subcutanate. In conditiile in care pielea nu este ferma si tonica, ea se va mula pe acesti lobuli aflati sub epiderm si va capata aspectul dizgratios numit „coaja de portocala“.
Recomandarea SanaVital: Masaj general (abonament) + Crema anticelulitica Contrast
Greutatea corporala
Adipocitele sunt celulele responsabile pentru stocarea excesului de calorii provenit din alimentatie si pot sa-si mareasca volumul de peste 400 de ori. Pana la varsta de 18 ani celulele adipoase se pot multiplica in functie de cantitatea de grasime pe care trebuie sa o depoziteze, iar de murit, nu mor niciodata. Este foarte important sa plecam in viata cu un „bagaj“ cat mai mic de celule grase si acest lucru poate fi realizat printr-o alimentatie echilibrata asociata cu o greutate corporala mentinuta in limite normale pana la pubertate.
In plus, daca supraincarcati organismul cu calorii, excesul va duce la „umflarea“ maxima a adipocitelor, care apoi nu se mai pot dezumfla sub un anumit nivel. Surplusul de kilograme determina asadar, pe langa cresterea numarului de celule adipoase, si o golire incompleta a acestora in caz de cura de slabire. Astfel, cu cat dietele se repeta (efect yo-yo), cu atat adipocitele vor ramane mai mari in stare de repaus.
Variatiile hormonale
Hormonii feminini, si in special estrogenul, favorizeaza aparitia celulitei prin cresterea acumularilor de apa si grasime in celule. Acest fenomen are loc in mod natural in fiecare luna, cu cateva zile inainte de menstruatie, cand retentia de lichide determina sanii, abdomenul si picioarele sa se umfle.
Acelasi efect il pot avea pilulele contraceptive cu doze mari de estrogeni, sarcina (mai ales pe parcursul primului trimestru) si menopauza. Daca celulita la gravide este reversibila, in cazul femeilor aflate la menopauza ovarele nu mai secreta hormoni si de aceea tratamentul substitutiv medicamentos poate fi o solutie pentru a diminua „coaja de portocala“.
Circulatia defectuoasa
Persoanele care au o circulatie sangvina deficitara in anumite regiuni ale corpului sunt predispuse la celulita, deoarece atat aportul de substante nutritive catre celule, cat si capacitatea de mobilizare a grasimilor de depozit vor fi afectate.
Celulita determina o marire de volum a adipocitelor si creeaza implicit o presiune suplimentara asupra vaselor sangvine si limfatice din jur. Acest fenomen duce la un drenaj deficitar al apei si toxinelor; este un fel de staza locala care inchide cercul vicios si agraveaza atat celulita, cat si problemele de circulatie.
Sedentarismul
Lipsa de activitate fizica este o binecuvantare pentru celulita, deoarece agraveaza irigarea deficitara a tesuturilor si evacuarea defectuoasa a produselor toxice rezultate din metabolismul celular. Un aport adecvat de sange inseamna si un aport adecvat de oxigen – element indispensabil pentru arderea grasimilor de depozit.
Contractia muschilor din timpul efortului fizic ajuta la ameliorarea calitatii pielii prin doua mecanisme:
- pompeaza sangele pana la ultima celula din corp, creste temperatura organismului si dilata suplimentar capilarele (vasele de sange din piele); in plus transpiratia ajuta la eliminarea toxinelor
- consuma calorii, adica „topeste“ grasimea de depozit si o transforma in energie.
Activitatea fizica regulata permite si o echilibrare a balantei energetice a organismului, caloriile provenite din alimente fiind consumate pentru miscare in loc sa fie stocate sub forma de tesut adipos de rezerva.
Obiceiurile alimentare gresite
Cantitatile mari de mancare alaturi de alimentatia bogata in zahar, alcool si grasime determina marirea adipocitelor si duc la aparitia celulitei.
Exista mai multe tipuri de alimente implicate in acest fenomen:
- produsele hipercalorice, care intr-un volum relativ mic contin cantitati mari de zahar si grasimi; aportul lor energetic depaseste nevoile metabolice ale organismului si excesul se transforma in tesut adipos
- alcoolul, care pe langa aportul caloric propriu substantial, determina accelerarea proceselor hepatice de sinteza a grasimilor, chiar si in cadrul unui regim sarac in calorii
- carbohidratii in general si glucidele rapide in special (zaharul). Glucidele declansaza secretie de insulina, un hormon responsabil de mentinerea glicemiei, care are si efect secundar de lipogeneza, adica transforma excesul de calorii alimentare in grasime de depozit
- sarea prezenta in mancare.
Alt factor alimentar important este consumul de apa, hidratarea insuficienta fiind principala cauza de agravare a celulitei. Prin intermediul apei se fac schimburile nutritive la nivelul membranelor celulare, abundenta acestui lichid fiind vitala pentru eliminarea toxinelor atat la nivel renal, cat mai ales prin piele, sub forma de transpiratie.