Principiul pe care se bazeaza reflexoterapia este simplu: fiecarui organ ii corespunde un punct reflex pe corp.
Cand unul dintre organe este afectat, punctul sau reflex semnaleaza problema. In zona respectiva se depun toxine care pot fi inlaturate prin masaj.
Punctele reflexe sunt cel mai bine definite la nivelul mainilor si picioarelor.
Reflexoterapia nu poate fi practicata de oricine, deoarece este necesara o buna cunoastere a informatiei legate de punctele de masaj si de ceea ce reprezinta acestea.
Aceasta nu pune diagnostice, ea constata zonele cu dezechilibru care au determinat tulburari functionale si organice si ajuta la refacerea armoniei energetice.
Reflexoterapia ajuta la normalizarea functiilor organismului prin eliminarea toxinelor imbunatatind astfel circulatia sangvina. Buna circulatie este vitala pentru buna functionare a fiecarui organ sau a zonelor din organism.
Depunerile toxice in zonele reflexe sunt datorate in special alimentatiei incorecte, sedentarismului sau stresului.
Principalii factori care duc la acumularea nociva de toxine sunt:
- Modul de viata, de alimentatie;
- Starea psihica si starea mentala;
- Circulatia sanguina insuficienta intr-un anumit organ sau zona corporala;
- Bataturile de la maini sau picioare duc la staza circulatorie zonala;
- Fracturi consolidate gresit sau calusuri vicioase la maini, picioare sau coloana vertebrala, conduc la perturbari circulatorii si de flux nervos zonal, care afecteaza zonele corespondente;
- Folosirea de incaltaminte incomoda sau stramta timp indelungat, conduce la perturbari zonale ce influenteaza negativ functiile organice.
Cui i se adreseaza reflexoterapia?
Reflexoterapia poate fi aplicata tuturor categoriilor de varsta, in scop profilactic sau terapeutic a diferitelor afectiuni acute sau cronice.
Avantajul acestei metode consta in lipsa toxicitatii si a efectelor secundare, foarte des intalnite in cazul tratamentelor medicamentoase. Prin reflexoterapie nu se trateaza simptomatologia bolilor, ci cauzele lor.
Reluarea normala a circulatiei sangelui in organul sau zona afectata este un mare castig, deoarece o buna circulatie sanguina conduce la accelerarea vindecarii organelor atinse de boala, in plus determina reechilibrarea bioenergetica a zonei afectate.
Frecventa reflexoterapiei
Persoanelor sanatoase, care apeleaza la reflexoterapie in scop profilactic, sau pentru mentinerea echilibrului fizic, psihic si energetic, li se recomanda toamna si primavara un set de 10 sedinte (zilnic sau macar de trei ori pe saptamana), iar in rest una pe saptamana sau chiar la doua saptamani.
In cazul afectiunilor cronice tratamentul se recomanda cu regularitate de doua-trei ori pe saptamana, iar in cazul celor acute, sau dupa o interventie chirurgicala, sau un accident vascular, se poate apela la reflexoterapie chiar de doua-trei ori pe zi, cu mentiunea ca sedintele vor fi mai scurte si fara o presare intensa.
Reguli reflexoterapie
Pe parcursul curei se beau cel putin doi litri si jumatate de apa pentru a sustine procesul de detoxifiere.
Este indicata o alimentatie echilibrata, naturala, somn suficient, sauna, miscare, renuntarea la fumat si alcool sau cel putin reducerea lor.
Incaltamintea usoara si elastica este si ea de mare ajutor.