Cultivata in Armenia de trei milenii rodia simbolizeaza aici prosperitatea, fecunditatea, longevitatea, pe scurt, viata. Nici o nunta nu este celebrata fara ca fericitul cuplu sa nu arunce cu o rodie de un perete, pentru ca semintele fructului spart sa binecuvanteze descendenta lui.
Nici un Craciun fara rodie in menu, pentru ca anul sa inceapa sub semnul vitalitatii…
O credinta straveche spune ca fiecare rodie contine exact 365 de bobite, cate una pentru fiecare zi a anului.
Rodia este considerat cel mai vechi fruct cu puteri curative din istoria omenirii, fiind folosita de mii de ani in alimentatie. Proprietatile curative ale rodiei sunt cunoscute si apreciate in numeroase culturi.
Putine plante s-au bucurat de atata atentie din partea oamenilor de stiinta in ultimii ani.
Beneficiile pe care ni le aduc rodiile
- Previn aparitia bolilor de inima.
Rodiile sunt bogate in polifenoli, care au proprietati antioxidante puternice. Antioxidantii previn deteriorarea radicalilor liberi din peretii arterelor, prevenind astfel aparitia bolilor de inima.
- Scad tensiunea arteriala
Rodiile ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Acidul punicic este unul dintre ingredientele principale din rodie care ajuta la scaderea colesterolului si a trigliceridelor.
- Pot ajuta la prevenirea cancerului
De la cancerul de prostata la cancerul de san, de plamani sau de piele, rodiile pot ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer. Studiile au aratat ca sucul de rodii poate inhiba cresterea celulelor tumoroase si are proprietati antiinflamatorii.
- Ajuta la digestie
Pentru a va mentine sistemul digestiv sanatos, este necesar sa includeti in dieta dumneavoastra surse bogate in fibre. Consumul unei singure rodii pe zi este suficient pentru a adauga fibre la dieta zilnica.
- Imbunatatesc imunitatea
Fiind bogate in compusi antiinflamatorii, rodiile sunt recomandate persoanelor care sufera de tulburari ale sistemului imunitar (ex: artrita reumatoida). In plus, rodiile sunt bogate in vitamina C, care stimuleaza producerea de anticorpi.
- Cresc libidoul
Inca din antichitate, rodiile au fost considerate un simbol al fertilitatii. Potrivit unor cercetatori americani, un pahar de suc de rodii pe zi creste nivelul de testosteron atat la femei, cat si la barbati. Rodia este un afrodisiac natural.
- Incetinesc procesul de imbatranire
Compusii polifenolici din rodii sunt antioxidanti puternici care pot amana aparitia procesului de imbatranire. Consumul de rodii mentine pielea ferma si stralucitoate pentru o peioada lunga de timp.
- Reduc nivelul de stres
In afara de reducerea stresului oxidativ intern al organismului, rodiile ajuta si la inhibarea stresului psihologic. Potrivit unui studiu efectuat in Statele Unite, un pahar de suc de rosii a redus nivelul de cortizol, hormonul stresului.
- Previn aparitia bolii Alzheimer
Cercetatorii sugereaza ca rodiile joaca un rol important atat in prevenirea, cat si in tratarea bolii Alzheimer.
- Ajuta la mentinerea sanatatii orale
Daca folositi anumite produse pentru curatarea orala, sucul de rodii s-ar putea sa fie o alegere mai potrivita. Anumiti compusi din rodie ajuta la pastrarea sanatatii orale si aceasta are avantajul lipsei de alcool intalnit in multe produse din farmacii.