Preferatele Cleopatrei, fructele mici, delicioase şi foarte dulci au ocupau un loc important în multe culturi din întreaga lume.
Romanii, mari consumatori de smochine, considerau că acestea reprezinta un dar de la zeul fertilităţii.
Toate smochinele, uscate sau proaspete sunt foarte hrănitoare. Beneficiile pentru sănătate pot fi atribuite conţinutului de minerale şi de vitamine.
Smochinele conţin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu şi clor. Nu numai că sunt gustoase, dar au şi o serie de avantaje pentru menţinerea sănătăţii. Acestea conţin beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajută la digestie.
Câtă energie ne dau smochinele
Specialiştii spun că smochinele proaspete furnizează o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g.
Sase smochine conţin 891 mg de potasiu, adică aproape 20% din nevoia zilnica şi de două ori conţinutul de potasiu dintr-o banană mare.
Cele mai importante beneficii pentru sănătate:
Reglează tensiunea arterială. Smochinele nu conţin sodiu, în schimb sunt o sursă importantă de potasiu, de aceea scad tensiunea arterială.
Controlează greutatea corporală. Pentru cei care doresc să slăbească sau să-şi menţină greutatea sub control, smochinele sunt un bun ajutor datorită conţinutului de fibre.
Îmbunătăşesc digestia. Sunt o bună sursă de fibre alimentare şi ajută la îmbunătăţirea digestiei şi previn constipaţia.
Prevenirea cancerului. Un studiu care a implicat mai mult de 50.000 de femei la menopauză a scos la iveală că cele care au mâncat o cantitate crescută de alimente bogate în fibre, precum smochinele şi-au redus cu 34% riscul de cancer. În plus, aceste fructe conţin un nivel crescut de antioxidanţi care ajută la prevenirea cancerului.
Întăresc oasele. Smochinele sunt o sursă importantă de calciu. În plus, potasiul pe care îl conţin nu ajută doar la reglarea tensiunii arteriale ci împiedică şi eliminarea calciului.