Terminologia taoista tradițională își are rădăcinile în simbolurile universale ale naturii și cosmosului, motiv pentru care filosofia taoista a rezistat de-a lungul timpului și a produs idei cu o semnificație care transcede limitele culturale.
În loc să creeze cuvinte noi pentru a reprezenta idei noi, așa cum se obișnuiește în civilizația occidentală, chinezii si-au exprimat întotdeauna ideile prin limbajul simbolic al naturii și,de aceea, nu este nevoie decât de putina imginatie pentru a înțelege până și cele mai ezoterice concepte taoiste.
Ideile taoiste prezentate în imagini sugestive care le sunt familiare tuturor, sunt lipsite de ambiguitate și jargonul complex ce caracterizează discuțiile filozofice și dezbaterile științifice din tradițiile altor culturi.
Într-adevăr, până și cele mai tehnice aspecte științifice ale gândirii taoiste sunt, de multe ori, exprimate în termeni plini de imaginație poetica și simbolism universal.
Semnificațiile lor îi sunt redate mult mai clar omului de rand decât dacă s-ar folosiți terminologia tehnică a științei occidentale, iar în acest lucru face ca viziunea taoista asupra naturii și a vieții să fie atât de atrăgătoare pentru oamenii din lumea întreagă.
Într-un moment foarte îndepărtat din trecut, unitatea primordială nediferentiata care a precedat formarea stelelor, a plantelor și a tuturor elementelor și energiilor diferite ale universului a fost scindată pentru a produce două forte polare, ce au pus în mișcare fluxul continuu al creatiei.
Cunoscut în cosmologia occidentală sub numele de "Big Bang" acest moment primordial este descris succint în taoism: "din unul s-au născut doi"
Cele două forte au ajuns să fie cunoscute sub numele de Yin și Yang, iar polaritatea pe care au produs-o și care, la rândul ei, a dat nastere la tot ce există în univers se numeste "Marele Principiu Yin - Yang"
Polaritatea este premisa fundamentală a tot ceea ce înseamnă existență concretă, e bază oricărei creații, fundamentul oricărei mutații sau schimbări si reprezintă câmpul în care energia și materia se angajează în jocul lor neîncetat de formare și dizolvare, de interacțiune și transformare.