Acest site foloseste cookie-uri pentru a imbunatati experienta de navigare. Daca folositi website-ul nostru, sunteti de acord cu salvarea de cookie-uri in calculatorul / dispozitivul dumneavoastra. Pentru mai multe optiuni cu privire la cookies, accesati sectiunea setari a browser-ului dumneavoastra.



Despre aminoacizi

Lizina 
Ajuta în procesul de dezvoltare al creierului. Este un compus ce se întâlneşte în ficat şi vezica biliară unde intrevine în metabolismul grăsimilor; joacă un rol esenţial în reglarea funcţiei glandei pineale, a glandelor lactifere, a corpului galben din ovare şi previne degradarea celulelor.
Lizina este un aminoacid esenţial. Datorită faptului că este slab conţinută în cereale şi datorită distrugerii în urma procesării alimentelor, lizina este de obicei deficitară, fiind considerată primul aminoacid esenţial care se găseşte în cantităţi limitate.
Simptomele lipsei acestui aminoacid includ oboseala, slăbiciunea generalizată, senzaţie de greaţă, vomă, ameţeală, lipsa poftei de mâncare, întârzierea în creştere, anemia.
Suplimentele nutritive pot fi folosite la recomandarea cadrelor medicale. Doza recomandată este de 10mg/kg corp la copii şi 3000-9000 mg la adulţi. Lizina este o substantă de baza pentru absorbţia şi utilizarea altor nutrienţi. Proteinele din alimente se vor absorbi numai în prezenţa unei cantităţi suficiente de lizina şi tot lizina va favoriza apoi utilizarea acestor proteine în vederea creşterii şi dezvoltării armonioase.
Lizina poate restabili echilibrul metabolismului corpului uman. Lizina oferă componentele structurale pentru sinteza carnitinei, ceea ce va duce la sintetizarea unor acizi graşi nesaturaţi în celule. Adăugarea unei cantităţi mici de lizină în alimentaţie va creşte secreţia de pepsină şi suc gastric, ceea ce va duce la creşterea poftei de mâncare, ajutând în creşterea şi dezvoltarea copiilor. Lizina poate creşte absorbţia şi fixarea calciului în organism, favorizând dezvoltarea.
Lipsa lizinei duce la scăderea secreţiei gastrice, ceea ce duce la anorexie şi anemie prin nutriţie deficitară şi rezultatul final este tulburarea dezvoltării şi funcţionării sistemului nervos central.

Triptofan
Promovează producţia sucului gastric şi pancreatic. Triptofanul poate fi convertit la nivelul creierului într-un neurotransmiţător important 5-hidroxitriptamina (5-HT), care poate acţiona ca norepinefrină şi epinefrină şi poate îmbunătăţi durata somnului. La animale, când scade cantitatea de 5-HT în creier, apar tulburări comportamentale, halucinaţii şi insomnia.
Pe deasupra 5-HT are un efect puternic vasoconstrictiv. Poate fi prezent în multe ţesuturi, incluzând mucoasa intestinală sau trombocitele din sânge. În caz de accident eliberarea de 5-HT previne sângerarea. Triptofanul este un agent anti-senzaţie de greaţă, anticonvulsivant, reglator al secreţiei gastrice, protector al mucoasei gastrice, şi un puternic agent anticomatos.

Fenilalanina
Este un aminoacid esenţial cu rol de neurotransmiţător. O parte din fenilalanina din alimente este utilizată pentru sinteza de proteine şi o altă parte este convertita în tirozina la nivelul ficatului, în prezenţa tirozin-hidroxilazei, şi apoi convertită în alte substanţe active din punct de vedere biologic.

Metionina
Este constituent al hemoglobinei, al serului şi al unor ţesuturi, cu funcţie de susţinere a splinei, pancreasului şi limfei. Metionina este un amino-acid esenţial, legat de metabolismul compuşilor sulfurici. Lipsa metiononei duce la scăderea apetitului, încetinirea creşterii, sau stagnarea creşterii în greutate, creşterea acumulării de fier în rinichi şi ficat, ceea ce duce la fibroză sau necroză.
Metionina poate metila toxinele şi medicamentele, participând în procesul de detoxifiere. De aceea, metionina se poate folosi în prevenirea şi tratamentul unor afecţiuni hepatice cum ar fi hepatita acută şi cronică, sau ciroza, şi atunci când în organism există un nivel crescut de substanţe toxice cum ar fi arsenicul, cloroformul, tetraclorura de carbon, benzenul, piridina şi quinolina.

Treonina
Are rol în conversia unor amino-acizi, necesari în menţinerea echilibrului funcţiilor organismului. Treonina are structură de tip hidroxil, ceea ce reţine apa la nivelul pielii.
În combinaţie cu lanţurile polizaharidice are rol în protecţia membranei celulare, ajută în susţinerea reacţiilor de sinteză a fosfolipidelor şi de oxidare a acizilor graşi.
Rolul său este de a ajuta dezvoltarea organismului şi de a mări rezistenţa ficatului la depunerile de grăsime, fiind un compus al infuziei de aminoacizi folosiţi în scopuri medicale. Totodată, treonina este substanţa de bază în producerea unei amide numite streptozotocina, antibiotic puternic şi hipoalergic.

 

MjQyNGNiZ