Istanbul, oraşul care se întinde pe două continente
Încă din antichitate, Constantinopol reprezenta legătura dintre Asia şi Europa, prin Strâmtoarea Bosfor. Oraşul a fost denumit oficial Istanbul în 1930 şi este singurul din lume ce se întinde pe două continente, perfect pentru turiştii care doresc să servească micul dejun în Asia şi cafeaua în Europa. De-a lungul timpului, a fost capitala mai multor imperii, iar Napoleon Bonaparte a spus că „dacă Pământul ar fi un singur stat, Istanbul i-ar fi capitala”.
Europa are cei mai faimoşi şi cei mai activi vulcani din lume
Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa, amplasat în sudul Italiei, în Sicilia. Cu o înălţime maximă de 3.350 metri, Etna este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Erupţiile acestui vulcan au fost notate încă din antichitate, chiar din 1.500 î.Hr, fiind cea mai îndelungată perioadă de documentare a erupţiilor unui vulcan.
Alţi vulcani cunoscuţi în întreaga lume pentru activitatea intensă sunt Stromboli (conform specialiştilor este singurul vulcan activ din Europa Continentală), Vezuviu (cunoscut pentru distrugerea Pompeiului) şi Vatnajökull (cel mai mare gheţar din Europa, amplasat în Islanda).
Cel mai mic şi cel mai mare stat din lume
În Europa sunt atât cel mai mic stat din lume – Vatican (Stato della Città del Vaticano), cât şi cel mai mare – Rusia. Cu peste 17 milioane kmp, Rusia ocupă 11,5% din suprafaţa Pământului, dar China este ţara cu cei mai mulţi vecini (15), urmată de Rusia (14) şi de Brazilia (10). În acelaşi timp, Vaticanul se întinde pe 0,44 kmp şi face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO, fiind singurul monument care înglobează un întreg stat.
Cimitirul vesel din România
De obicei, cimitirele sunt locuri încărcate de tristeţe. Astfel că localitatea Săpânţa, din judeţul Maramureş, a devenit cunoscută pe plan mondial datorită Cimitirului Vesel, ce a intrat şi pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO. Faimos pentru crucile mormintelor viu colorate şi pentru versurile în care sunt descrise persoanele dispărute, Cimitirul Vesel este unic în lume. Primul epitaf datează din 1935, iar omul din spatele acestui concept este Stan Ioan Pătraş.
Statuia Libertăţii a fost construită în Franţa
Simbol al Statelor Unite ale Americii, Statuia Libertăţii a fost proiectată de Frédéric Bartholdi, iar scheletul metalic a fost proiectat de faimosul inginer Alexandre Gustave Eiffel. Uriaşa sculptură în stil neoclasic este un cadou al Franţei pentru SUA, cu ocazia aniversării a 100 ani de la declararea Independenţei. Designul şi arhitectura aceste sculpturi au făcut ca Statuia Libertăţii să fie considerată una dintre cele mai mari realizări ale secolului XIX. Statuia are o înălţime de 46 metri, iar cu tot cu soclu măsoară 93 metri. Deşi iniţial avea culoarea cuprului, prin oxidare, culoarea a devenit verzulie.
Termenul Europa şi originea sa controversată
Europa era o superbă prinţesă feniciană, fiică a regelui Agenor, din mitologia greacă. Vrăjit de frumuseţea ei, Zeus plănuieşte să o răpească, astfel că se transformă într-un magnific taur alb. Europa îl încalecă, iar Zeus o duce în Creta, unde i se arată în întreaga lui splendoare, iar pământul pe care frumoasa prinţesă a fost adusă de regele zeilor îi primeşte numele. Etimologic vorbind, numele „Europa” are o origine incertă, unii atribuindu-i o origine semitică, alţii una celtică sau grecească. O ipoteză sugerează originea cuvântului de la cuvintele greceşti întins (eur-) şi ochi (op-, opt-), iar de aici Europē.
Marea Mediterană a fost deşert
În ultimii 40 ani, specialiştii au descoperit dovezi incontestabile asupra faptului că Marea Mediterană s-a evaporat complet, în urmă cu şase milioane de ani, perioadă denumită „criza messiniană”. Strâmtoarea Gibraltar s-a închis complet, transformând Marea Mediterană într-un uriaş lac sărat, care mai apoi s-a evaporat. Dacă Strâmtoarea Gibraltar şi Canalul Suez s-ar închide din nou, Marea Mediterană s-ar evapora complet în aproape o mie de ani.
Marile imperii ale istoriei au pornit din Europa
Multe dintre marile imperii din istorie şi-au avut bazele pe Bătrânul Continent. Imperiul Britanic a fost, cândva, cel mai mare din lume: se întindea pe circa 36 milioane kmp, cu o populaţie ce depăşea 500 milioane oameni. Zicalele vremurilor spuneau că, în interiorul acestui imperiu, „soarele nu apune niciodată”, deoarece anumite zone erau întotdeauna însorite.
Alte imperii coloniale remarcabile au fost Imperiul Spaniol, cel al Rusiei, Imperiul Franţei sau cel al Portugaliei. Nu în ultimul rând, Imperiul Roman, descris drept „leagănul civilizaţiei moderne”, a fost fondat în aceeaşi zonă geografică.
Aşezările cu cele mai lungi nume
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch este denumirea oficială a unui sat din ţara Galilor, dar una dintre cele mai folosite prescurtări este Llanfair PG. Cu 58 de litere, este cel mai lung nume din Europa şi printre primele trei din lume. Alte localități cu nume similare sunt Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä din Finlanda, Siemieniakowszczyzna din Polonia și Newtownmountkennedy din Irlanda.