Chiropraxia este o terapie concentrata asupra problemelor de functionare sau de structura ale coloanei vertebrale, in care sunt implicate o serie de proceduri manuale. Mai este cunoscuta si sub denumirea de tehnica de "tragere a oaselor".
Majoritatea persoanelor manifesta, la un moment dat, dureri de spate. In cazul acestor afectiuni, posturile gresite sau accidentele sunt cele mai comune cauze.
In functie de factorul declansator si de severitatea afectiunii, optiunile de tratament pot include fizioterapie, repaus, tratament medicamentos, ingrijire chiropractica sau chiar interventie chirurgicala.
Chiropraxia nu implica riscul sau reactiile adverse ale tratamentului medicamentos sau ale operatiei chirurgicale.
Practicantii utilizeaza o abordare holistica a sanatatii. Scopul nu este doar de a trata disconfortul din prezent, ci si de a analiza cauza acestuia. De aceea, se fac recomandari privind modificarea stilului de viata, pentru a preveni si a impiedica reaparitia problemei.
Acestia cred ca in orice interventie sunt implicate atat un risc, cat si un beneficiu. Se considera ca sansele unor rezultate negative sunt foarte scazute in cazul chiropraxiei. In urma unor studii s-a dovedit faptul ca aceasta tehnica este mai putin costisitoare decat cele din medicina alopata sau decat psihoterapia.
Tratarea unora dintre afectiunile neuromusculare este imediata, desi pot fi necesare si alte sedinte de chiropraxie pentru a mentine imbunatatirea acestora. Manipularea coloanei vertebrale este o alternativa excelenta pentru durerile acute de spate din zona lombara si sacrala, dar si pentru durerile coloanei cervicale (gat) si alte dureri musculo-scheletice.
Primul examen chiropractic va include un examen fizic, dar si anamneza (istoricul medical) pacientului. Pacientului i se vor cere detalii despre afectiunea curenta, problemele cronice de sanatate, istoricul familial al bolilor, obiceiuri alimentare, bolile de care a suferit, dar si despre orice tip de medicamente luate in prezent.
In plus, tot in cazul primei sedinte, pacientul va transmite specialistului de cat timp se manifesta problema de sanatate, modul in care aceasta a evoluat si daca a aparut spontan sau a fost provocata.
Prin examenul fizic se analizeaza zona dureroasa prin observare si palpare. Se urmareste mai ales daca exista inflamatie sau daca pozitia articulatiilor este cea corecta. Se evalueaza si gradul de flexibilitate.
La nivelul coloanei vertebrale, gradul redus sau prea mare de mobilitate poate reprezenta o problema. In unele cazuri, analizele de laborator sunt utile pentru a exclude o cauza infectioasa sau alte probleme de sanatate, care pot necesita alt tip de tratament.
Specialistii recomanda ca, inaintea evaluarii initiale, fiecare dintre pacienti sa faca o radiografie.
Chiropraxia nu ofera tratament adecvat pentru bolile degenerative (reumatice), care sunt considerate a fi boli grave si necesita tratament medicamentos sau chiar chirurgical.
Multe afectiuni ale coloanei vertebrale pot fi supuse tratamentului manipulator fara ca acest lucru sa includa fracturi sau alte leziuni. Specialistul ar trebui sa fie anuntat daca pacientul utilizeaza anticoagulante, are osteoporoza sau alta afectiune care poate afecta oasele.
Alte boli ar putea impiedica bolnavul sa faca tratament chiropractic. Acestea ar trebui sa fie detectate prin anamneza sau examen fizic.
Cu exceptia fracturilor, chiropraxia este contraindicata bolnavilor cu sindrom Down, unele defecte congenitale, anumite tipuri de cancer.
In cazuri foarte rare, pot aparea accidente de tipul unei dislocari, rareori fracturi. De asemenea, exista si o posibilitate infima sa se produca un accident vascular cerebral, ca urmare a manipularii coloanei vertebrale, dar acest risc este de 2.5 cazuri la un milion de tratamente.