Istoric vorbind, se pare ca exista dovezi care indica faptul ca primul brad impodobit a aparut la Riga, in Lituania, in anul 1510.
Amintind de acest mare eveniment cu care orasul se mandreste, o placa din piata orasului Riga poarta inscriptia ”Primul copac de Anul Nou din Riga in 1510”.
In anul 1521 printesa Hélene de Mecklenburg a adus la Paris obiceiul impodobirii bradului, dupa ce s-a casatorit cu ducele de Orleans.
Spre desfatarea comunitatii, in1605 a fost inaltat primul brad de Craciun intr-o piata publica din Strassburg, impodobit numai cu mere rosii.
In Anglia, bradul de Craciun a aparut prima data in anul 1841, cand printul Albert (de origine germana) a daruit un brad sotiei sale, celebra regina Victoria si l-a instalat in castelul Windsor. In varful bradului era instalat un inger inlocuit ulterior cu o stea, pentru a aminti de steaua vazuta de cei trei magi veniti de la rasarit.
Acest obicei s-a raspandit cu repeziciune in clasa mijlocie si in casele muncitorilor englezi, atat din metropola, cat si din colonii. In secolul al XVIII-lea, principala decoratiune pentru bradul de Craciun erau lumanarile aprinse.
In Germania, impodobirea bradului a fost multa vreme considerata un obicei al protestantilor, asa ca nu a patruns usor in casele catolicilor.
Din acelasi motiv a aparut relativ tarziu si in Italia. In biserici, bradul de Craciun a inceput sa fie impodobit de-abia in secolul XX.
Bradul de Craciun a ajuns in Statele Unite, in anul 1749, odata cu colonistii germani stabiliti in Pennsylvania.
In anul 1804, soldatii din Fort Dearborn au taiat brazi din padure cu care si-au decorat adaposturile in timpul sarbatorilor de iarna, dedicate nasterii Mantuitorului.
Se consemneaza ca sarbatoarea Craciunului cu impodobirea bradului a fost legalizata pentru prima data in statul Alabama, in anul 1836.
Tot din secolul XIX s-a pastrat traditia, initiata de un cofetar din statul Indiana (SUA), care propunea folosirea unor acadele in forma de baston alb, simbolizand puritatea si existenta fara de pacate a lui Iisus.
Obiceiul impodobirii bradului a ajuns si la Casa Alba in anul 1880, dar ulterior a fost interzis de presedintele Theodore Roosevelt, motivand pericolul unui incendiu si necesitatea protejarii mediului. Dupa o anumita perioada, traditia decorarii bradului a fost reluata in anul 1923 si este pastrata pana in prezent, cu tot fastul cuvenit.
Incepand din anul 1930, brazi de mari dimensiuni au fost amplasati in piete sau locuri publice, iar cei artificiali au aparut dupa anii ’70.
Tot in America este expus anual cel mai impresionant brad de Craciun, la celebrul Rockefeller Center din New York.