Vitamina B5 (sau acidul pantotenic) este esentiala pentru metabolismul diferitilor nutrienti energetici: carbohidrati (zaharuri), lipide (grasimi), aminoacizi (constituenti ai proteinelor). Contribuie la sinteza de catre organism a steroizilor, adica a colesterolului si a derivatilor sai: sarurile biliare si hormonii sexuali.
Este o vitamina solubila in apa care face parte din grupul de vitamine B si, ca toate vitaminele, este esentiala in cadrul multor procese vitale.
Doza zilnica recomandata este de 5 mg pe zi pentru adulti. La femei, cerinta creste la 6 mg pe zi in timpul sarcinii si la 7 mg pe zi in timpul alaptarii. La copii, variaza de la 2 mg la 5 mg, in functie de grupa de varsta.
Rolul Vitaminei B5 in organism
Vitamina B5 serveste la reglarea diferitelor functii in organism si, in special, contribuie la sinteza coenzimei A, o molecula care intervine in reactiile celulare aflate la baza metabolismului energetic, adica acele reactii care duc la producerea energiei necesare tuturor celulelor.
Este implicata si in sinteza acizilor grasi si, prin urmare, in metabolismul hormonilor steroizi si neurotransmitatori, precum si in utilizarea proteinelor, carbohidratilor si a vitaminei D.
Coenzima A, pentru sinteza careia este necesara vitamina B5, este implicata in reactiile metabolismului energetic mitocondrial, adica in intreaga serie de reactii care permit celulei sa produca energia necesara proceselor vitale.
Din acest motiv, functiile vitaminei B5 sunt multiple si joaca roluri importante pentru bunastarea intregului organism si, in special, a muschilor, a sistemului nervos, a sistemului imunitar, dar si a pielii si a parului.
Aceasta vitamina promoveaza cresterea parului si incetineste ingrasarea acestuia, deoarece contribuie la productia de melanina.
Vitamina B5 este esentiala pentru pastrarea functiilor normale ale pielii. De fapt, diverse studii arata ca este importanta pentru hidratarea si elasticitatea normala a pielii, de exemplu prin activarea proliferarii fibroblastelor, celule ale dermei cu rol important in regenerare.
In cadrul sistemului nervos, vitamina B5 participa atat de mult la procesele de mielinizare si la sinteza unor neurotransmitatori, incat se crede, de asemenea, ca are un rol protector in cazul bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
Proprietatile vitaminei B5 isi gasesc, de asemenea, aplicatie in buna functionare a sistemului imunitar: s-a demonstrat ca vitamina B5 este capabila sa inhibe cresterea si proliferarea unor microorganisme patogene prin reglarea activitatii unor celule ale sistemului imunitar.