HEMORAGII GASTROINTESTINALE SUPERIOARE - sangerarea provenită din tractul gastrointestinal superior se poate manifesta sub diferite forme. Sângele poate fi prezent în varsaturi și poate avea culoarea roșu-aprins sau poate arata ca zațul de la cafea “sânge digerat”.
Sangerarea de tract gastrointestinal superior poate produce eliminarea de scaune de culoare neagră, de consistenta crescută, datorate trecerii incetinite a sangelui din stomac spre colon. Dacă sangerarea este masivă, scaunele pot fi de culoare maro.
Sangerarea de tract gastrointestinal superior poate fi cauzata de una din urmatoarele afecțiuni:
- TRAUMATISMUL ESOFAGIAN - Sangerarea poate aparea datorită unei rupturi de esofag, produsa de un traumatism al acestuia.
- TUMORILE ESOFAGIENE - sangerarea este însoțită de dificultăți progresive de inghitire. Se pot prezenta deasemenea, dureri toracice și pierdere in greutate.
- ESOFAGITELE - mucoasa esofagiana inflamata poate sangera.
- GASTRITELE - mucoasa gastrica inflamata poate sangera.
- ULCERUL GASTRODUODENAL - sânge roșu stralucitor poate aparea in varsaturi sau în scaune, care sunt negre și se elimina lent. O durere tenebranta în abdomenul superior, în jurul ombilicului și la nivelul sternului este frecventă. Durerea este in general accentuată de golirea stomacului.
DIFICULTATI URINARE - Semnele si simptomele asociate cu dificultățile de urinare variază de la urinari frecvente, dureroase, la durerea puternică care însoțește eliminarea unui calcul renal.
Frecvent, dificultățile de urinare sunt asociate cu una dintre urmatoarele afecțiuni:
- HIPERPLAZIA BENIGNĂ DE PROSTATA - aceasta boala afectează bărbații și este caracterizată prin încetinirea fluxului urinar, care se oprește și se reia, necesitatea de a urina și urinari frecvente în timpul nopții.
- CALCULI RENALI - eliminarea unui calcul renal sau cantonarea lui în tracul urinar inferior poate produce o senzație constantă de a urina. Durerea produsă de calculul rebel este resimțită în abdomenul inferior .La bărbați poate iradia în penis sau in testicule. La femei iradiază în zona vaginala.
- EFECTELE SECUNDARE ALE UNOR MEDICAMENTE - unele medicamente interferează cu capacitatea de urinare.
De exemplu, la unii bărbați cu hiperplazie benignă de prostata, pseudoefedrina, o substanță care se găsește de obicei în medicamente pentru răceală, poate accentua incetinirea urinarii sau chiar poate produce imposibilitatea de golire a vezicii.
- VEZICA URINARA HIPERACTIVA - mușchiul vezical poate deveni hiperactiv producând un spasm vezical. Se poate prezenta nevoia de urgență și frecventă de a urina, chiar dacă vezica este goala sau aproape goală.
- PROSTATITELE - urinare este dureroasă și poate fi însoțită de febră și durere in zona pubiana și în mușchii planseului pelvian.
- INFECTIILE DE TRACT URINAR - aceste afecțiuni produc o senzație de urinare urgenta și frecventă, iar mictiunea este însoțită de dureri și senzația de arsură. Urina poate fi tulbure sau chiar cu sânge.
Nota: Multumiri Maestrului Bebe Buruleanu (terapeut, trainer, autor de cursuri in domeniu si cu 20 de ani de practica, inclusiv in ingrijirea si recuperarea sportivilor de inalta performanta) pentru informatii si sinteze.